Regulament


REGULAMENT
CONCURS NAȚIONAL INTERDISCIPLINAR „ȘTIINȚA CA O JOACĂ”
         Palatul Copiilor Arad vă invită, în perioada 23 - 25 martie 2023, la ediția a IX-a a Concursului Național Interdisciplinar ȘTIINȚA CA O JOACĂ, activitate ce propune familiarizarea elevilor cu aspectele ludice în care pot fi implicate competenţele de proiectare, inovare, realizare şi utilizare a unor echipamente şi informaţii din domeniul ştiinţific. Concursul este cuprins în Calendarul Activităților Educative Naționale și Internaționale fără finanțare din partea Ministerului Educației 2023, poziția 64.
          Activitatea se adresează elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, proveniţi de la instituţii de învăţământ formal și nonformal, care doresc să-şi diversifice aria de cunoştinţe, dezvoltate în cadrul învăţământului formal și se va derula pe trei secţiuni, cu participare directă, indirectă și online, pe durata a 3 zile, prima zi va fi destinată concursului online de matematică distractivă și științe ale naturii, a doua și a treia zi vor fi destinate abilităților practice și concursului direct de matematică distractivă și științe ale naturii. Pentru înscriere cadrul didactic coordonator va completa Fișa de înscriere din formularul transmis de organizatori.
         Concursul cu participare directă se desfășoară în datele de datele de 24 și 25 martie pe următoarele secțiuni:
     - matematică distractivă și științele naturii care va consta într-o probă scrisă pe fișe de concurs, fiecare participant având la dispoziție 60 de minute pentru rezolvarea subiectelor. Pot participa elevi din clasele 0 – IV și clasele V – VIII și liceu. La concursul direct vor participa elevii calificați la etapa județeană și care provin de la instituții școlare din județul Arad și din județele participante, care-și exprimă dorința pentru participare directă.
      - abilități practice unde echipajele înscrise în concurs, vor fi distribuite în ateliere de lucru, în urma tragerii la sorţi a unei teme de proiect ce urmează să îl realizeze în 90 de minute. Proiectul va consta în utilizarea cât mai eficientă a unor materiale reciclabile, pe care le vor primi la intrarea în concurs. Pot participa elevi din clasele 0 – IV, clasele V – VIII și IX – XII, calificați în urma Concursului județean „În așteptarea lui Moș Crăciun”.
      Secțiunea online se va desfășura în data de 23 martie și presupune completarea unui test pentru nivelul de pregătire 0 – XII, de către elevii calificați la Concursul județean ”Vreau să fiu cercetător” și care au cunoștințe medii în utilizarea calculatorului și pot să rezolve un chestionar pus la dispoziție de organizatori, elevi care nu pot ajunge fizic la etapa națională și care nu sunt din județul Arad. Concursul se va desfășura pe două secțiuni: matematică distractivă și științe, iar testele (chestionarele) vor fi rezolvate într-un interval de 1 oră, pe pagina pusă la dispoziție de organizatori.
      Secţiunea indirectă include ca activitate interdisciplinară prezentări în PowerPoint cu tema Lacurile, refugiu turistic sau ecosistem protejat? pe categorii de vârstă clasele V – VIII și liceu. Lucrările înscrise în concurs vor fi expediate pe adresa de e-mail stiintacaojoaca@gmail.com, data limită fiind 20 martie 2023. Lucrările sosite după această dată nu vor putea fi înscrise în concurs.

      Pentru a participa la etapa națională, cadrele didactice coordonatoare vor completa un formular online, al cărui link va fi expediat o dată cu regulamentul. Ulterior cadrele didactice vor fi anunțate de programul de desfășurare pentru concursul online și pentru cel direct.
        În urma jurizării se vor acorda diplome pentru locurile I, II și III într-o pondere de 25 % din numărul participanților. Documentele pentru cadrele didactice coordonatoare vor fi expediate până la finalul anului școlar 2022-2023.
         Concursul este fără taxă de participare.

          Coordonatori
                       Prof. dr. Alina Carmen Lazăr  
                       Prof. Lidia Both


                       Invitație

         În perioada 23 – 25 martie 2023, Palatul Copiilor Arad în colaborare cu structura Clubul Copiilor Pecica, vă invită la ediția a IX-a a Concursului Național Interdisciplinar ”Știința ca o joacă”, care se va desfășura după programul:

           - 23 martie 2023 – ora 10.00 – 19.00 întâlnire Google Meet - Concursul Național ”Știința ca o joacă”

                 Joi, 23 martie · 10:00 am – 7:00 pm

                 Informații de participare prin Google Meet

                Linkul apelului video: https://meet.google.com/fhx-fzte-jho

                Sau apelati: Cod PIN pentru ‪(US) +1 216-930-7822‬: ‪605 225 930‬#

         - proba online pentru Secțiunea de Matematică distractivă - proba online pentru Secțiunea Științe ale naturii

        - 24 martie 2023 – ora 13.00 - Deschiderea oficială care va avea loc la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad

         - ora 14.00 – 18.00 – proba cu participare directă la Secțiunea de Matematică distractivă și Științe ale naturii

      - 25 martie 2023 – ora 10.00 – ora 13.00 proba cu participare directă la Secțunea de Matematică distractivă și Științe ale naturii la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad

     - Ora 10.00 – 13.00 – proba de abilități practice cu participare directă se va desfășura la Sala festivă a Palatului Copiilor Arad.

                              Vă așteptăm cu drag alături de concurenții noștri în călătoria în lumea științelor!

                Echipa de organizare coordonată este de către

prof. dr. Alina Carmen Lazar

  prof. Lidia Both