Regulament


REGULAMENT

CONCURS REGIONAL INTERDISCIPLINAR „ȘTIINȚA CA O JOACĂ”

Ediția a X-a, 16-18 mai 2024

 

        Palatul Copiilor Arad vă invită, în perioada 16-18 mai 2024, la ediția a X-a a Concursului Regional Interdisciplinar ȘTIINȚA CA O JOACĂ, activitate ce propune familiarizarea elevilor cu aspectele ludice în care pot fi implicate competențele de proiectare, inovare, realizare și utilizare a unor echipamente și informații din domeniul științific.

       Concursul se adresează elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, proveniți de la instituții de învățământ preuniversitar și extrașcolar, care doresc să-şi diversifice aria de cunoștințe, dezvoltate în cadrul învățământului preuniversitar.

      Concursul se va derula conform următorului program:

    - 16 mai  -  concurs cu participare online la secțiunile de  matematică distractivă și științele naturii, cu conectare pe Google Meet, pentru elevii calificați din țară și Republica Moldova, unde prezența online este obligatorie;

    - 17 mai -  concurs cu participare directă la secțiunile de matematică distractivă și științele naturii pentru elevii calificați din județul Arad;

     - 18 mai - concurs cu participare directă la secțiunea abilități practice și jurizarea lucrărilor PowerPoint înscrise în concurs.

         Concursul la secțiunile de matematică distractivă și științele naturii care va consta într-o probă scrisă pe fișe de concurs / formulare Google, fiecare participant având la dispoziție 60 de minute pentru rezolvarea subiectelor. Pot participa elevi din clasele 0 – IV , clasele V – VIII și liceu, calificați la etapa județeană Vreau să fiu cercetător. Link-urile pentru formularele online și pentru Google Meet vor fi expediate în data de 15 mai, pe adresa de e-mail a cadrului didactic coordonator.

            Concursul de abilități practice debutează cu un workshop în format fizic și online (Google Meet, cu participanții din țară și Republica Moldova) unde invitați vor fi specialiști din domeniul artelor plastice care vor prezenta tehnici de lucru pentru realizarea de obiecte din materiale reciclabile sau din natură. Pot participa elevi din clasele 0 – IV, clasele V – VIII și IX – XII, calificați la etapa județeană ECOLand, care vor trage la sorți o temă de lucru la finalul workshop-ului, având la dispoziție 60 de minute să realizeze tema propusă utilizând cel puțin o tehnică prezentată. Elevii din online, vor respecta timpul de lucru și vor expedia pe adresa de mail stiintacaojoaca@gmail.com imagini din timpul lucrului și cu produsul realizat.

        Concursul de prezentări PowerPoint constă în realizarea unei prezentări cu tema Transalpina sau Transfăgărașan? – destinație de vacanță. Prezentarea trebuie să conțină cel mult 10 slide-uri, primul slide va conține datele de identificare ale participantului (nume și prenume, instituția de învățământ, clasa și profesorul coordonator), pe ultimul slide se consemna bibliografia (sursa de inspirație online), imaginile utilizate pot fi preluate din online sau din colecția personală. Un cadru didactic poate înscrie în concurs maxim 3 elevi pe categoria de vârstă, gimnaziu sau liceu.

         Pentru a primi link-ul atât pentru secțiunea online de matematică și științele naturii, cât și pentru abilități practice este necesară completarea unui formular online pentru confirmare. Link-ul formularului va fi expediat cadrelor didactice coordonatoare ai căror elevi s-au calificat la această etapă, o dată cu regulamentul, data limită de confirmare fiind 1 mai 2024. Cadrele didactice care confirmă participarea online și nu se conectează în ziua de concurs pe link-ul expediat de organizatori vor pierde calitatea de participant la concurs. Se va face prezența pe toată perioada desfășurării concursului, între orele 10.00 – 18.00.

       Prezentările PowerPoint vor fi expediate împreună cu fișa de înscriere din Anexa1, pe adresa de e-mail stiintacaojoaca@gmail.com până la data de 10 mai 2024.

      În urma jurizării pe categorii de vârstă, se vor acorda diplome pentru locurile I, II și III în limita a 30% din numărul participanților. Documentele cu rezultatele finale pentru cadrele didactice coordonatoare vor fi expediate până la finalul anului școlar 2023 – 2024.

      Concursul este fără taxă de participare și nu se vor încheia parteneriate cu instanțiile înscrise în concurs.


          Coordonatori
                       Prof. dr. Alina Carmen Lazăr  
                       Prof. Lidia Both

Invitație

         

            În perioada 16-18 mai 2024 vom organiza Concursul Regional Interdisciplinar „Știința ca o joacă”, ediția a X-a, conform următorului program:  

   -  16 mai  -  concurs cu participare online la secțiunile de matematică distractivă și științele naturii, cu conectare pe Google Meet, pentru elevii calificați din țară și Republica Moldova, unde prezența online este obligatorie;

   -  17 mai -  concurs cu participare directă la secțiunile de matematică distractivă și științele naturii pentru elevii calificați din județul Arad;

   -  18 mai - concurs cu participare directă la secțiunea abilități practice și jurizarea lucrărilor PowerPoint înscrise în concurs.

            Având în vedere calificarea elevilor coordonați de dumneavoastră, ca urmare a participării la concursul județean „Vreau să fiu cercetator”, vă rugăm să ne confirmați până la data de 1 mai participarea dumneavoastră online prin completarea următorului formular : https://forms.gle/ScsZ4dkLjBa5oPKL7

           De asemenea, dacă doriți puteți participa direct la concurs în data de 17 mai, cu mențiunea că organizatorii nu asigură cazarea participanților.

          Testele de matematică distractivă și științele naturii vor fi rezolvate într-o oră, link-urile pentru formularele online și pentru Google Meet vor fi expediate de organizatori în data de 15 mai, pe adresa de e-mail a cadrului didactic coordonator.

                Vă atașăm regulamentul semnat de direcțiune și vă așteptăm cu drag la etapa regională!

                Echipa de organizare coordonată este de către

prof. dr. Alina Carmen Lazar

  prof. Lidia Both